National Geographic har kaldt Monteverde Cloud Forest Biological Reserve “kronjuvelen af Cloud Forest” og Newsweek har erklæret Monteverde som verdens nr. 14 “Place to Remember Before it Disappears”. Ved en folkelig afstemning i Costa Rica blev Monteverde anset for at være et af de syv naturlige vidundere i Costa Rica.

Reservatet er mere end 4125 hektar uberørt skov fra 1400 meter over havets overflade på Stillehavsskråningen over til kontinentalkløften og ned til den caribiske skråning i Peñas Blancas-floddalen.

Der er mere end 13 km velholdte stier med adgang til observationsplatforme.

Monteverde er hjemsted for 448 fuglearter, 126 arter af pattedyr, 60 arter af padder og 101 arter af krybdyr. Der er registreret i alt 658 arter af sommerfugle og 100 arter af guldsmede og damselflies. Variationen af ​​andre insekter, svampe og mikroorganismer er ikke blevet undersøgt.

Til dato er der fundet mere end 3000 arter af planter i Monteverde. Det er næsten lige så mange planter som i hele Canada. Der er end 700 træarter og 513 arter af orkideer er blevet klassificeret i Monteverde, som er et af de mest orkidérige steder på jorden.

Monteverde blev berømt i den videnskabelige verden for at være stedet, hvor den første klimarelaterede artsudryddelse blev registreret. Den gyldne tudse (Incilius periglenes) var en af ​​de arter der uddøde i slutningen af ​​1980’erne på grund af den globale pandemi forårsaget af chytridsvampen (Batrachochytrium dendrobatidis). Dette viser vigtigheden af ​​at bevare store områder af naturområder som en foranstaltning til at bevare den eksisterende biodiversitet, der er tilbage på Jorden.